Apa bezanya Garam masakan dengan Garam buluh.....

Garam biasa melalui proses yang meluntur bahan mineral yang terkandung dalam garam secara semulajadi. Ini berlaku apabila garam yang diambil dari laut dijadikan garam putih yang kita kenali. Garam laut sebenarnya berwarna kelabu dan diputihkan menggunakan kaedah ‘ bleaching ‘. Bagi memastikan garam biasa sentiasa mempunyai sifat ‘ free flow ‘ dan tidak berketul apabila disimpan , ianya ditambah dengan bahan yang dipanggil “anti-caking agent” . Bahan ini selalunya menggunakan potassium sianida ( potassium cynide ) yang diketahui sebagai bahan beracun.


Inilah sebabnya ramai orang di Malaysia dan negara lain mudah kena pelbagai penyakit kerana menggunakan GARAM HALUS BERWARNA PUTIH yang sentiasa kering. Waktu saya kecil dulu, garam laut adalah yang berbentuk kasar dan apabila disimpan ia akan semakin berair. Inilah garam yang baik dan original. Apabila orang mula membenci garam ini kerana berair bila di simpan, industri ambil kesempatan untuk memproses semula garam laut asli ini menjadi garam halus warna putih seperti yang diceritakan di atas. Garam ini akan sentiasa kering walau di simpan lama. Majoriti orang sekarang menggunakan garam ini


Mulai hari, marilah semua pembaca menggantikan garam halus dengan garam Buluh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hai Friends harap u All LIKE FANPAGE FACEBOOK Wawa, Tekan Like di bawah ye...Love u all.